Producenci

Sonda

Twoje wydatki na żywność wynoszą miesięcznie

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
 
 

Kontakt

 
 
EKOlogicznie
ul. Wilkanów 149,
57-500 Bystrzyca Kłodzka,
woj. dolnośląskie,

Tel.: 695 742 957,
Email: biuro@ekologicznie.net.pl

Adres sklepu stacjonarnego: EKOlogicznie
ul. Strażacka 13A box 12,
57-500 Bystrzyca Kłodzka

Pn - Pt: 8:00 - 18:00,
Sob: 9:00 - 13:00,
 

Top 9 zdrowych produktów

 

Gdy zależy nam na zdrowym, naturalnym odżywianiu, staramy się dbać o zróżnicowaną dietę. Dzięki temu mamy pewność, że naszemu organizmowi nie zabraknie koniecznych do utrzymania zdrowia witamin i składników mineralnych. Warto jednak wiedzieć, że są eko produkty, których po prostu nie może zabraknąć w naszej diecie (są bowiem tak wartościowe, że trudno je zastąpić). Jest to naturalna, ekologiczna żywność, o której powinniśmy pamiętać szczególnie wtedy, gdy zdecydowaliśmy się lub zostaliśmy zmuszeni do przejścia na dietę. Niezależnie więc od tego, czy szukamy żywności bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej, czy może tylko chcemy, by to, co znajduje się na naszym stole, było po prostu organiczne - każdym z tych przypadków warto wiedzieć, które bio produkty są najwartościowsze.

1 Zielone warzywa

Jarmuż

Warzyw w naszej diecie po prostu nie może zabraknąć. Warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziły z ekologicznych upraw. Tylko wtedy, gdy będą to eko produkty, mamy gwarancję, że dostarczamy naszemu organizmowi to, co najlepsze. Szczególnie zdrowe są właśnie zielone warzywa i dlatego to obowiązkowy składnik organicznej diety. Dzięki nim możemy zapewnić sobie większość dziennego zapotrzebowania na wszystkie potrzebne nam witaminy. Doskonałym przykładem są brokuły, które zawierają w sobie dużą ilość witaminy C i K.

2 Pełnoziarniste produkty

Pełnoziarniste płatki musli

Pełnoziarniste produkty, od pieczywa poczynając, a na płatkach śniadaniowych kończąc, to obowiązkowy składnik każdej zdrowej diety. Należy jednak wybierać pieczywo najlepszej jakości, a płatki bez zawartości cukru. Warto też zastąpić tradycyjne makarony razowymi. Jeśli obowiązuje nas dieta bezglutenowa, wybierajmy zdrowe pieczywo z odpowiednio przetworzonej mąki lub z ziaren zbóż, które są pozbawione glutenu.

3 Pomidory

Jeśli zależy nam na zdrowej żywności, to w naszej diecie nie powinno zabraknąć pomidorów. Jest w nich mnóstwo witamin (szczególnie cennej witaminy C i E oraz witamin z grupy B), antyoksydantów oraz minerałów (takich jak potas, wapno, magnez i żelazo). Najlepiej jeśli są to pomidory ekologiczne, uprawiane w naturalny sposób. Wtedy możemy mieć pewność, że są one dla nas źródłem jedynie zdrowych składników.

4 Biała herbata

Biała herbata Ceylon Royal Silver

Powiedzieć o białej herbacie, że jest zdrowa, to zdecydowanie za mało. Warto zastąpić nią napoje, po które sięgaliśmy dotychczas. Organiczna biała herbata jest najmniej przetworzoną ze znanych nam gatunków herbat. A to oznacza, że jest najbardziej zdrowa, posiada najwięcej antyoksydantów i pomaga miedzy innymi w regulacji ciśnienia krwi.

5 Soja i fasola

Fasola czerwona Adziuki Bio

Zarówno fasola, jak i soja to obowiązkowe bio produkty dla wszystkich, którzy zdecydowali się na dietę bezmięsną. Zawierają one bowiem dużo białka, którego obecność w naszym organizmie jest po prostu konieczna. Warto przy tym wiedzieć, że wśród produktów strączkowych, najwartościowsze są ich ciemniejsze odmiany, po które my w Polsce sięgamy niestety najrzadziej.

6 Orzechy

Orzechy nerkowca

Orzechy to najlepsze słodycze pod słońcem. Są sycące, więc doskonale sprawdzają się jako przekąska. A przy tym jest to produkt niezwykle zdrowy! Orzechy zawierają w swoim składzie ogromne ilości białka i dużo cennego błonnika. Dodatkową ich zaletą jest ogromne bogactwo gatunków, co pozwala nam cieszyć się różnorodnością smaków.

7 Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek niezwykle łatwo wprowadzić do codziennego menu. A zawiera ona szereg zdrowych kwasów tłuszczowych i warto zastąpić nią olej w większości dań które przygotowujemy (wyjątkiem są jedynie potrawy smażone). Tym bardziej, że na rynku dostępne są różne gatunki oliwy, co dodatkowo pozwoli na smakowe wzbogacenie naszej kuchni.

8 Owoce jagodowe

Zdrowa żywność to także owoce jagodowe. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ są nieocenionym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Do owoców tych zalicza się zarówno jagody, jak i maliny, jeżyny, truskawki i poziomki. Warto po nie sięgać cały rok, jeśli nie pod postacią świeżych owoców to poprzez ekologiczne przetwory owocowe, takie jak dżemy i soki.

9 Zielona herbata

Zielona herbata Dennree Gun Powder

Zielona herbata, szczególnie jeśli jest produktem ekologicznym, jest źródłem wielu związków o działaniu przeciwzapalnym. Jest znacznie zdrowsza niż tradycyjne napoje polskiej kuchni. Warto sięgać po nią każdego dnia, tym bardziej, że jest niewątpliwym sprzymierzeńcem odchudzania.

Liczy się jakość!

Te dziewięć najważniejszych produktów w kuchni to przede wszystkim propozycja dla osób, którym zależy na urozmaiconej, zdrowej diecie. Stanowią one źródło wielu substancji, które pomagają nam przeciwdziałać powstawianiu licznych chorób i pozwalają naszemu organizmowi pracować na pełnych obrotach, a nam żyć pełnią życia. Pamiętajmy jednak, że powinny być to zawsze eko produkty, bo liczy się przede wszystkim jakość tego, co mamy na stole.

 
 

 

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl